RTSH 24 Live

Teknologji

Historike, në Europë shitja e makinave elektrike i kalon ato me naftë

30/10/2020

Historike, në Europë shitja e makinave elektrike i kalon ato me naftë

Ngjarje e rëndësishme në botën e automobilave. Në shtator, për herë të parë në histori, shitja e makinave elektrike në Evropë tejkaloi atë të makinave me naftë të cilat, vetëm pesë vjet më parë, ishin protagonistët dominues të tregut evropian.
Kjo u njoftua nga Jato Dynamics. Ajo bëri të ditur se muajin e kaluar kërkesa për makina elektrike tejkaloi tavanin e 300,000 makinave në një muaj për herë të parë. Shitja arriti  në 25 përqind, kundrejt 24.8 përqind të makinave me naftë.
Në vitin 2010 makinat me naftë ishin 50 përqind në tregun e shitjeve, ndërsa pjesa e makinave elektrike ishte nën 1 përqind.
Në detaje, krahasuar me 1.3 milionë makina të shitura muajin e kaluar në 27 vendet e Bashkimit Evropian, 327.800 ishin elektrike, me një rritje prej 139 përqind krahasuar me Shtatorin 2019 , ndërsa kërkesa për makina me naftë dhe benzinë ​​shënoi një rënie më të madhe krahasuar me një vit më parë.
Në mënyrë të pashmangshme, ky kurs i ri po favorizon disa prodhues mbi të tjerët.
Midis fituesve sigurisht është grupi Volkswagen i cili, pasi ka kapërcyer me sukses skandalin Dieselgate, është bërë një nga protagonistët e epokës së re të elektrizimit.
Në shtator, prodhuesi gjerman i automobilave regjistroi 40,300 automjete të elektrizuara në Evropë, duke e bërë atë shitësin e dytë më të madh të automjeteve elektrike, pas Toyota. Në shtator Toyota dhe Lexus ende mbizotëruan në segmentin hibrid me një pjesë të tregut prej 32 përqind. Rritje gjithashtu për Ford, Suzuki, Fiat dhe BMW. Jato Dynamics citon në veçanti shitje te mira të Ford Puma , Fiat 500 dhe Fiat Panda.