RTSH 24 Live

Teknologji

Covid-19 mund të zbulohet nga tingulli i kollitjes

02/11/2020

Covid-19 mund të zbulohet nga tingulli i kollitjes

Një algoritëm i zhvilluar në SH.B.A. ka identifikuar saktë njerëzit me Covid-19 vetëm nga tingulli i kollitjes së tyre, shkruan BBC.
Në teste u arrit një normë suksesi 98.5 % midis njerëzve që kishin marrë një rezultat zyrtar të testit pozitiv të koronavirusit, duke u rritur në 100 % tek ata që nuk kishin simptoma të tjera.
Studiuesit thanë se do të kishin nevojë për miratim rregullator për ta zhvilluar atë në një aplikacion.
Shkencëtari i MIT, Brian Subirana, i cili është bashkëautor i letrës, botuar në IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, tha: "Mënyra se si prodhoni tingull ndryshon kur keni Covid, edhe nëse jeni asimptomatike".
"Rastet e përdorimit praktik mund të jenë për shqyrtimin e përditshëm të studentëve, punëtorëve dhe publikut, pasi shkollat, vendet e punës dhe transporti rihapen, ose për testimin e pishinës për të njoftuar shpejt shpërthimet në grupe," thotë raporti.
Disa organizata, përfshirë Universitetin e Kembrixhit, Universitetin Carnegie Mellon në Mbretërinë e Bashkuar Novoic, kanë punuar në projekte të ngjashme.
Në korrik, projekti Cambridge's Covid-19 Sounds raportoi një normë suksesi prej 80% në identifikimin e rasteve pozitive të koronavirusit bazuar në një kombinim të tingujve të frymëmarrjes dhe kollës.
Deri në gusht, ai kishte 459 tinguj kollë dhe mostra fryme të paraqitur nga 378 anëtarë të publikut, ndërsa tani thotë se ka rreth 30,000 regjistrime.
Por laboratori MIT(Instituti i Teknologjisë në Masaçusetes) ka mbledhur rreth 70,000 mostra zëri secila që përmban një numër të kollitjeve.
Prej tyre, 2,500 janë nga njerëz me raste të konfirmuara të koronavirusit.
Eksperti i inteligjencës artificiale Calum Chace e përshkroi algoritmin si "një pjesë klasike të UA".
"Theshtë i njëjti parim si ushqimi i një makine me shumë rrezet X në mënyrë që të mësojë të zbulojë kancerin," tha ai duke shtuar "Është një shembull se Inteligjenca Artificiale është e dobishme".